r.
Z wizytą w Soplicowie: Wieczerza w zamczysku
Pierwsze danie
- chłodnik z botwiny i buraczków
- wódka
Drugie danie
- kurczęta z sosem majonezowym, rakami i szparagami
- malaga
Majonez jest to potrawa z ryby, raków lub mięsa i drobiu, która podaje się albo jako przekąska w formie sałaty na muszelkach, albo na półmiskach w całości jako danie wykwintne przy proszonych śniadaniach, obiadach i kolacjach […] |
— Maria Ochorowicz-Monatowa: Uniwersalna książka kucharska, Warszawa–Lwów: E. Wende i Ska, 1913, s. 237 |
Trzecie danie
- sztuka mięsa z baraniny
- duszone ogórki
- węgrzyn (tokaj)
Czwarte danie
- młode indyki z sosem beszamelowym
- szampan
Deser
- mleczko migdałowe
- kompot z gruszek
- miód pitny
[Ilustracje]

-
Tadeusz, Sędzia i ksiądz Robak
-
Rejent, Asesor i inni goście
-
Hrabia, Telimena, Tadeusz i Zosia
-
Gerwazy przechyla stół, żeby było lepiej widać, co na nim stoi.
-
Szparagi w occie
-
Chłodnik, raki i szparagi
Przypisy
◀️ Poprzedni | 📜 Spis wpisów | Następny ▶️ |
⏮️ Pierwszy | 🎲 Losowy wpis | Najnowszy ⏭️ |