Z widelcem wśród książek

Z Z widelcem wśród książek
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Blog o jedzeniu, piciu, języku i historii

Karol Palion

Plan kulinarnej podróży przez Polskę i kalendarz

Miesiąc Święto Miasto Przystawka Zupa Drugie danie Jarzyna Deser Napój
Styczeń Trzech Króli Kielce Zupa migdałowa Jarmuż z kasztanami Szczodraki
Luty Tłusty Czwartek Warszawa Bigos Flaki z pulpetami Lukrowane pączki z różą
Marzec Śledzik Kraków Śledź po krakowsku (w sosie musztardowym) z obwarzankiem Zupa kminkowa Karp po krakowsku (w sosie z portera okocimskiego zagęszczonego chlebem, z suską sechlońską i miodem) Kiszony głąbik krakowski Sernik krakowski (na kruchym spodzie i z kratką z kruchego ciasta na wierzchu) Grzaniec galicyjski
Kwiecień Wielkanoc Białystok Jajka faszerowane Barsz biały Kartacze Sałatka jarzynowa Sękacz
Maj Majówka Szczecin Chleb z paprykarzem szczecińskim Kiełbasa z grilla
Czerwiec Noc Świętojańska Gdańsk Coś z truskawką kaszubską Złoty drink (Goldwasser z sokier cytrynowym i syropem)
Lipiec Matki Bożej Jagodnej Olsztyn Stynka smażona Chłodnik litewski Sałata z rakami Jagodzianka
Sierpień Dożynki Wrocław
Wrzesień Redyk Zakopane Oscypek z brusznicą Kwaśnica Pierogi z bryndzą Moskole z miodem Herbata z łącką śliwowicą
Październik Wigilia Wszystkich Świętych Lublin Cebularz Pieróg biłgorajski Szczypki Cydr lubelski
Listopad Dzień Niepodegłości Poznań Pieczona pyra z gzikiem Czernina Gęś z jabłkami Rogal świętomarciński Piwo grodziskie
Grudzień Barbórka Katowice Kartoflanka z grzybami Rolada z kluskami śląskimi Modra kapusta Kołocz makowy
Grudzień Boże Narodzenie Toruń Opłatek Barszcz z uszkami Karp smażony Piernik toruński Kompot z suszu