Lista światowego dziedzictwa kulinarnego

Z Z widelcem wśród książek
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Spośród zwyczajów wpisanych przez Unesco na listy Światowego Dziedzictwa Niematerialnego wybrałem te, które uważam za mające charakter kulinarny. Są to wpisy dotyczące konkretnych potraw lub napojów, rytualnych posiłków, bądź całych tradycji kulinarnych czy dietetycznych. Nie uwzględniłem natomiast wpisów dotyczących tradycyjnych metod produkcji surowców spożywczych (rolniczych, zbierackich, pasterskich, łowieckich, rybackich, pszczelarskich itd.). Tabelka będzie aktualizowana wraz z nowymi wpisami na listę Unesco.

Prawo zgłaszania swoich zwyczajów na listę mają tylko te państwa, które przyjęły konwencję w sprawie ochrony niematerialnego dziedzictwa kulturowego. Wśród sygnatariuszy nie ma m.in. Afryki Południowej, Australii, Izraela, Kanady, Rosji ani Stanów Zjednoczonych.

Tradycja Kraje zgłaszające Rok wpisania Filmik (po ang. lub franc.)
Al-man’ouché🔊 – śniadaniowy podpłomyk, zwany też libańską pizzą, pomazany mieszanką oliwy, soli, tymianku, sezamu i sumaku  Liban 2023
Attieké🔊 -- papka z manioku podawana na Wybrzeżu Kości Słoniowej jako dodatek do posiłku  Wybrzeże Kości Słoniowej 2024
Bagietka – podłużna bułka z mąki pszennej na zaczynie drożdżowym
(zobacz też: Czy poolish wymyślili Polacy?)
 Francja 2022
Barszcz ukraiński.
⚠️ Wpisany pilnie na listę dziedzictwa zagrożonego.
 Ukraina 2022
Ceviche🔊 – przekąska z surowej ryby marynowanej w soku z owoców cytrusowych z dodatkiem soli, cebuli i ostrej papryczki, podawana w krajach wybrzeża pacyficznego Ameryki Południowej i Środkowej  Peru 2023 Ceviche
Ceebu jën🔊 – senegalska potrawa z ryżu, ryby i warzyw
(zobacz też: Ani z papryki, ani ze Szczecina)
 Senegal 2021 Ceebu Jën
Chiński Nowy Rok, obchodzony na wiosnę m.in. poprzez spożycie uroczystej kolacji obejmującej różne produkty, których nazwy w języku chińskim kojarzą się z wróżbą pomyślności i dostatku. W szczególności rybę napoczyna się, ale częściowo zostawia na następny dzień, co ma przynieść szczęście w nadchodzącym roku.  Chiny 2024
Cydr asturyjski  Hiszpania 2024 Cydr asturyjski
Dieta śródziemnomorska  Chorwacja,
 Cypr,
 Grecja,
 Hiszpania,
 Maroko,
 Portugalia,
 Włochy
2013
Dolma – gołąbki z liści winogron i faszerowane warzywa  Azerbejdżan 2017 Dolma
Ftira – maltański płaski chleb na zakwasie  Malta 2020
Haris – gotowana i ubijana drewnianym tłuczkiem papka z kaszy pszennej, mięsa i klarowanego masła, podawana w krajach Zatoki Perskiej, zwykle w dużych ilościach podczas pielgrzymek i ramadanu, spożywana palcami w przyklęku na jedno kolano. Nie mylić z harissą.  Arabia Saudyjska,
 Oman,
 Zjednoczone Emiraty Arabskie
2023
Harissa – pasta z ostrych papryczek wyrabiana w krajach Magrebu. Nie mylić z harisem.  Tunezja 2022
Herbata po chińsku
(zobacz też: Kawa czy herbata?)
 Chiny 2022
Herbata po turecku
(zobacz też: Kawa czy herbata?)
 Azerbejdżan,
 Turcja
2022 Herbata po turecku
Iftar – uroczysta kolacja, często dla wielu osób, spożywana przez muzułmanów po całodniowym ścisłym poście podczas ramadanu  Azerbejdżan,
 Iran,
 Turcja,
 Uzbekistan
2023
Jalda – uroczysta kolacja spożywana w krajach dawnej Persji w noc przesilenia zimowego, w której szczególną rolę odgrywają czerwone owoce (granaty, arbuzy, winogrona, głożyna)  Afganistan,
 Iran
2022 Stół zastawiony na Jaldę
Jang🔊 -- koreańska przyprawa ze sfermentowanej soi i ostrej papryczki  Korea Południowa 2024
Kawa po arabsku
(zobacz też: Kawa czy herbata?)
 Arabia Saudyjska,
 Jordania (2024),
 Katar,
 Oman,
 Zjednoczone Emiraty Arabskie
2015
Kawa po turecku
(zobacz też: Kawa czy herbata?)
 Turcja 2013
Keşkek🔊 – potrawa z kaszy pszennej lub jęczmiennej z gotowanym mięsem przyrządzana uroczyście przy dźwiękach muzyki na specjalne okazje  Turcja 2011
Kimjang🔊 – koreańska sztuka wyrobu kimchi🔊, czyli pikantnych kiszonek z warzyw i owoców morza  Korea Południowa 2013
 Korea Północna 2015
Krakelingen🔊 – okrągłe precelki, pod koniec karnawału rozrzucane ze wzgórza mieszkańcom flandryjskiego miasteczka Geraardsbergen przez członków władz miejskich, którzy wcześniej wypijają po pucharze wina razem z pływającą w nim żywą płotką
(zobacz też: Bajgle, precle, obwarzanki)
 Belgia 2010
Kuchnia meksykańska wykorzystująca rodzime składniki, jak kukurydza, pomidory, papryki, dynie, awokado, kakao i wanilia, oraz tradycyjne techniki, jak nisztamalizacja (gotowanie kukurydzy w potażu lub w wodzie wapiennej)  Meksyk 2010
Kumys (po kazasku) lub ajrag (po mongolsku) – napój alkoholowy z kobylego mleka wyrabiany przez pasterzy koni ze stepów środkowej Azji  Kazachstan 2018
 Mongolia 2019
Kuskus – drobna kasza z pszenicy twardej wyrabiana w krajach Magrebu  Algieria,
 Maroko,
 Mauretania,
 Tunezja
2020
Kwewri – wielkie ceramiczne amfory, które Gruzini napełniają winem i zakopują w ziemi, żeby dojrzewało  Gruzja 2013
Lawasz, zwany też katyrmą lub jufką – płaski przaśny chleb wypiekany w zachodniej i środkowej Azji  Armenia 2014
 Azerbejdżan,
 Iran,
 Kazachstan,
 Kirgistan,
 Turcja
2016
Malezyjskie śniadanie, obejmujące nasi lemak (ryż gotowany na mleku kokosowym i aromatyzowany liścmi pochutnika amarylkolistnego, zwykle zawijany w liście bananowe i podawany z ostrym sosem, świeżym ogórkiem, smażonymi sardelami, pieczonymi orzeszkami i jajkiem na twardo), roti canai (smażone placki), saté (szaszłyczki) oraz teh tarik (spienioną czarną herbatę z mlekiem skondensowanym)  Malezja 2024
Mała gastronomia Singapuru, łącząca elementy chińskich, malajskich, indyjskich i europejskich tradycji kulinarnych  Singapur 2020
Mansaf🔊 – jordańska potrawa z jagnięciny lub koźlęciny gotowanej w sosie z owczego lub koziego jogurtu, podawana z kaszą bulgur lub z ryżem oraz z przaśnym chlebem o grubości naleśnika  Jordania 2022
Mesir macunu🔊 – cukierki z masy krówkowej zmieszanej z 41 rodzajami ziół i przypraw, które w okolicach równonocy wiosennej rozrzuca się z dachów i minaretów Meczetu Sułtana w Magnezji na wybrzeżu egejskim Turcji, na pamiątkę legendy o tym, jak taka pasta uleczyła matkę Sulejmana Wspaniałego  Turcja 2012
Messosporitissa🔊 (Matki Bożej Siewnej), czyli święto Ofiarowania Bogurodzicy w Świątyni (21 listopada), obchodzone szczególnie w Eleuzynie i obejmujące święcenie takich pokarmów, jak: potrawa z gotowanych razem nasion rozmaitych zbóż i roślin strączkowych, dwa rodzaje pieczywa, oliwa oraz wino  Grecja 2024
Mulgi puder🔊 -- papka z gotowanych ziemniaków i kaszy jęczmiennej, podawana z wieprzowymi skwarkami i smażoną cebulą, typowa dla południowoestońskiego regionu Mulgimaa  Estonia 2024
Nouruz – perski Nowy Rok, obchodzony w równonoc wiosenną m.in. poprzez spożycie uroczystego posiłku  Afganistan,
 Azerbejdżan,
 Indie,
 Irak,
 Iran,
 Kazachstan,
 Kirgistan
 Mongolia (2024),
 Pakistan,
 Tadżykistan,
 Turcja,
 Turkmenistan,
 Uzbekistan
2016 Nouruz
Nsima – wschodnioafrykańska papka z mąki kukurydzianej  Malawi 2017
Oku-noto no Aenokoto🔊 – obrzęd odprawiany dwa razy w roku przez rolników z półwyspu Noto w Japonii, polegający na zaproszeniu ducha pola ryżowego do swojego domu na ofiarną ucztę złożoną m.in. z ryżu, fasoli i ryby  Japonia 2009
Oshitushi shomagongo – święto zbiorów dzikich owoców maruli, z których lud Owambo w północnej Namibii wyrabia wino zwane omagongo  Namibia 2015
Pieczywo z kassawy, czyli mąki z manioku, wyrabiane w basenie Morza Karaibskiego  Dominikana
 Haiti
 Honduras
 Kuba
 Wenezuela
2024
Pierniki północnochorwackie  Chorwacja 2010
Pilaw, zwany też palawem (po tadżycku) lub palowem (po uzbecku) – potrawa z ryżu, mięsa i warzyw przyrządzana w Azji zachodniej i środkowej  Tadżykistan 2016
 Uzbekistan 2016
Piwo belgijskie  Belgia 2016
Pizza neapolitańska  Włochy 2017
Posiłek gastronomiczny Francuzów – francuski zwyczaj wspólnego celebrowania dobrego jedzenia i picia podczas specjalnych okazji  Francja 2010
Queijo-de-minas🔊 -- tradycyjny biały ser ze stanu Minas Gerais  Brazylia 2024
Raengmyon🔊 – pochodzący z Pjongjangu chłodnik z makaronu gryczanego zalanego zimnym wywarem mięsnym z dodatkiem mięsa, warzyw i jajek  Korea Północna 2022
Rum jasny kubański  Kuba 2022
Sake🔊 -- japoński napój alkoholowy z ryżu fermentowanego przy użyciu pleśni kōji🔊  Japonia 2024
Slava – dzień świętego patrona danej rodziny (rodzaj kolektywnych imienin) obchodzony w Serbii poprzez uroczysty posiłek, w którym główną rolę odgrywa slawski kołacz  Serbia 2014
Soupe joumou🔊 – zupa z dyni olbrzymiej lub piżmowej (odmiany giraumon) z dodatkiem plantanów (zielonych bananów) i innych warzyw, wołowiny oraz przypraw, spożywana szczególnie w Święto Niepodległości Haiti (1 stycznia)  Haiti 2021
Śliwowica serbska  Serbia 2022
Święto Smoczych Łodzi obchodzone w Chinach na pamiątkę tego, jak poeta Qū Yuán🔊 (IV/III w.p.n.e.), niczym Wanda Krakówna, w obliczu obcej inwazji utopił się w rzece. W ramach obchodów spożywa się zongzi🔊, czyli czworościenne knedle z kleistego ryżu z mięsnym lub słodkim nadzieniem, które gotuje się zawinięte w liście bambusa, oraz pije się xiónghuáng jiǔ🔊, czyli wino ryżowe lub jaglane z dodatkiem sproszkowanego realgaru (czerwonego minerału złożonego głównie z siarczku arsenu).  Chiny 2009
Tandir -- gliniany piec służący głównie (ale nie tylko) do wypieku płaskich drożdżowych chlebów  Azerbejdżan 2024
Tom yum kung🔊 -- typowa dla środkowej Tajlandii kwaśno-pikantna zupa z trawą cytrynową, limonką, liśćmi kaffiru, galanganem, szalotką, ostrą papryczką i słodkowodnymi krewetkami  Tajlandia 2024
Washoku🔊 – tradycyjna kuchnia japońska celebrowana szczególnie podczas obchodów Nowego Roku  Japonia 2013
Xeedho – ozdobne naczynie albo kosz wypełniony suszoną wielbłądziną lub wołowiną, w tradycji etnicznych Somalijczyków wręczany przez teściową jako prezent ślubny dla pana młodego.
⚠️ Wpisane na listę dziedzictwa zagrożonego.
 Dżibuti 2023


◀️ Poprzedni 📜 Spis wpisów Następny ▶️
⏮️ Pierwszy 🎲 Losowy wpis Najnowszy ⏭️