Z widelcem wśród książek
Blog o jedzeniu, piciu, języku i historii
Karol Palion
Blog o jedzeniu, piciu, języku i historii
Karol Palion
Karol Palion

Plan kulinarnej podróży przez Polskę i kalendarz
| Miesiąc | Święto | Miasto | Przystawka | Zupa | Drugie danie | Jarzyna | Deser | Napój |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Styczeń | Trzech Króli | Kielce | Zupa migdałowa | Jarmuż z kasztanami | Szczodraki | |||
| Luty | Tłusty Czwartek | Warszawa | Bigos | Flaki z pulpetami | Lukrowane pączki z różą | |||
| Marzec | Śledzik | Kraków | Śledź po krakowsku (w sosie musztardowym) z obwarzankiem | Zupa kminkowa | Karp po krakowsku (w sosie z portera okocimskiego zagęszczonego chlebem, z suską sechlońską i miodem) | Kiszony głąbik krakowski | Sernik krakowski (na kruchym spodzie i z kratką z kruchego ciasta na wierzchu) | Grzaniec galicyjski |
| Kwiecień | Wielkanoc | Białystok | Jajka faszerowane | Barsz biały | Kartacze | Sałatka jarzynowa | Sękacz | |
| Maj | Majówka | Szczecin | Chleb z paprykarzem szczecińskim | Kiełbasa z grilla | ||||
| Czerwiec | Noc Świętojańska | Gdańsk | Coś z truskawką kaszubską | Złoty drink (Goldwasser z sokier cytrynowym i syropem) | ||||
| Lipiec | Matki Bożej Jagodnej | Olsztyn | Stynka smażona | Chłodnik litewski | Sałata z rakami | Jagodzianka | ||
| Sierpień | Dożynki | Wrocław | ||||||
| Wrzesień | Redyk | Zakopane | Oscypek z brusznicą | Kwaśnica | Pierogi z bryndzą | Moskole z miodem | Herbata z łącką śliwowicą | |
| Październik | Wigilia Wszystkich Świętych | Lublin | Cebularz | Pieróg biłgorajski | Szczypki | Cydr lubelski | ||
| Listopad | Dzień Niepodegłości | Poznań | Pieczona pyra z gzikiem | Czernina | Gęś z jabłkami | Rogal świętomarciński | Piwo grodziskie | |
| Grudzień | Barbórka | Katowice | Kartoflanka z grzybami | Rolada z kluskami śląskimi | Modra kapusta | Kołocz makowy | ||
| Grudzień | Boże Narodzenie | Toruń | Opłatek | Barszcz z uszkami | Karp smażony | Piernik toruński | Kompot z suszu |