Gastronomiczny Order Pomiana: Różnice pomiędzy wersjami

Z Z widelcem wśród książek
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Linia 5: Linia 5:
 
* [https://adamczewski.blog.polityka.pl/2006/11/03/mistrz-propagandy/ Piotr Adamczewski, Mistrz propagandy]
 
* [https://adamczewski.blog.polityka.pl/2006/11/03/mistrz-propagandy/ Piotr Adamczewski, Mistrz propagandy]
 
* [https://www.cultureave.com/na-strazy-rodzinnej-kolekcji/ Wywiad z Janem Przypkowskim]
 
* [https://www.cultureave.com/na-strazy-rodzinnej-kolekcji/ Wywiad z Janem Przypkowskim]
 +
 +
== Francuski łącznik ==
 +
O Edwadzie Pożerskim herbu Pomian
  
 
== Order Pomiana ==
 
== Order Pomiana ==

Wersja z 18:33, 3 wrz 2021

Tadeusz Przypkowski (1905--1977)

Rok temu zgłosiłem się do prof. Jarosława Dumanowskiego, kierownika Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwestytetu im. Mikołaja Kopernika w Toruniu, z zamiarem doktoryzowania się z historii kulinarnej. Nie miałem jednak jeszcze pomysłu, o czym konkretnie miałbym rozprawę doktorską napisać. Profesor zaproponował, żebym zajął się kolekcją przepisów kuchennych ze zbiorów Muzeum im. Przypkowskich w Jędrzejowie. Jeśli cokolwiek wiecie o tej placówce, to pewnie nie zdziwi Was moja pierwsza reakcja: przecież to jest muzeum zegarów słonecznych! No i rzeczywiście, unikatowa kolekcja zegarów słonecznych, którą w 1895 r. rozpoczął miejscowy lekarz, Feliks Przypkowski, a później rozbudował jego syn Tadeusz, jest główną chlubą jędrzejowskiego muzeum. Lecz Tadeusz Przypkowski nie tylko kontynuował pasję ojca, ale miał też swoją własną; był bowiem wielkim smakoszem.

Życiorys

Francuski łącznik

O Edwadzie Pożerskim herbu Pomian

Order Pomiana

Publikacje Przypkowskiego

Kolekcja