?? ?? 2020 r.

Kuchnia jeszcze bardziej staropolska dla zupełnie początkujących: Różnice pomiędzy wersjami

Z Z widelcem wśród książek
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Nie podano opisu zmian
Nie podano opisu zmian
Linia 7: Linia 7:


== „Kuchmistrzostwo” ==
== „Kuchmistrzostwo” ==
{{Przypisy}}
== Bibliografia ==
*  {{Cyt
| nazwisko = Wolski
| imię    = Zygmunt
| tytuł    = Kuchmistrzostwo: Szczątki druku polskiego z początku w. XVI
| url      = http://dlibra.umcs.lublin.pl/dlibra/doccontent?id=5237&dirids=1
| wydawca  = nakładem własnym
| miejsce  = Biała Radziwiłłowska
| rok      = 1891
}}
*  {{Cyt
| tytuł    = Przegląd Biblioteczny
| url      =
  | nazwisko r      = Piekarski
  | imię r          = Kazimierz
  | rozdział        = Miscellanea Bibliograficzne
  | adres rozdziału = http://bbc.uw.edu.pl/Content/917/p1930_4_02.pdf
| wydawca  =
| miejsce  =
| rok      = 1930
| wolumin  = IV
| strony  = 328--339
}}
*  {{Cyt
| tytuł    = Kuchmistrzostwo
| url      = http://mbc.cyfrowemazowsze.pl/dlibra/docmetadata?id=65559
| wydawca  = Hieronim Wietor [?]
| miejsce  = Kraków
| rok      = między 1535 a 1547
}}, zachowany fragment


{{Nawigacja|poprz=Z wizytą w Soplicowie: Dalej w grzyby!}}
{{Nawigacja|poprz=Z wizytą w Soplicowie: Dalej w grzyby!}}

Wersja z 15:57, 30 sie 2021

Co to za potrawa? Odpowiedź na końcu wpisu.

Jakiś czas temu pisałem o staropolskich potrawach, które były zarazem bardzo łatwe do wykonania i zaskakująco współczesne, a dzięki temu w sam raz dla osób, które chciałyby rozpocząć swoją przygodę z odtwarzaniem dawnych receptur kulinarnych. W prostocie przepisu, jak widać, tkwi jego trwałość; jajecznicę dzisiaj przyrządza się niemal tak samo, jak dwieście, czterysta czy tysiąc lat temu.

Przepisy wziąłem wtedy z książki pt. Compendium ferculorum, albo Zebranie potraw, napisanej przez kuchmistrza Stanisława Czernieckiego, która pierwszy raz ukazała się drukiem w 1682 r. Napisałem wtedy, że to najstarsza drukowana polska książka kucharska. Jednak w tym roku została ona zdetronizowana! Okazało się bowiem, że już półtora wieku wcześniej wydano książkę kucharską w języku polskim – z tym że do naszych czasów nie zachował się żaden kompletny egzemplarz. Tak naprawdę, to pewne poszlaki co do jej istnienia były znane już wcześniej, ale pewności nie było, a zachowane strzępki kartek podejrzewano o bycie XIX-wiecznymi falsyfikatami. Dopiero teraz dokonano sensacyjnego odkrycia, które rozwiało wszelkie wątpliwości. Prześledźmy zatem historię tej nowej najstarszej polskiej książki kucharskiej, zanim wybierzemy z niej jakiś przepis – oczywiście dla początkujących.

„Kuchmistrzostwo”

Przypisy

Bibliografia


◀️ Poprzedni 📜 Spis wpisów Następny ▶️
⏮️ Pierwszy 🎲 Losowy wpis Najnowszy ⏭️