Keczup czy musztarda?: Różnice pomiędzy wersjami
Przejdź do nawigacji
Przejdź do wyszukiwania
(→Keczup) |
(→Keczup) |
||
Linia 2: | Linia 2: | ||
== Keczup == | == Keczup == | ||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
* [https://books.google.pl/books?id=hAq_EvcAIW4C Pure Ketchup: A History of America's National Condiment, with Recipes] | * [https://books.google.pl/books?id=hAq_EvcAIW4C Pure Ketchup: A History of America's National Condiment, with Recipes] | ||
* [https://www.nationalgeographic.com/people-and-culture/food/the-plate/2014/04/21/how-was-ketchup-invented/ How Was Ketchup Invented?] | * [https://www.nationalgeographic.com/people-and-culture/food/the-plate/2014/04/21/how-was-ketchup-invented/ How Was Ketchup Invented?] | ||
* [http://languageoffood.blogspot.com/2009/09/ketchup.html The Language of Food: Ketchup] | * [http://languageoffood.blogspot.com/2009/09/ketchup.html The Language of Food: Ketchup] | ||
* [https://slate.com/human-interest/2012/05/ketchups-chinese-origins-how-it-evolved-from-fish-sauce-to-todays-tomato-condiment.html The Cosmopolitan Condiment: An exploration of ketchup’s Chinese origins] | * [https://slate.com/human-interest/2012/05/ketchups-chinese-origins-how-it-evolved-from-fish-sauce-to-todays-tomato-condiment.html The Cosmopolitan Condiment: An exploration of ketchup’s Chinese origins] | ||
+ | * [https://gloswielkopolski.pl/polski-ketchup-narodzil-sie-w-wielkopolskich-pudliszkach/ar/401356 Polski ketchup narodził się w wielkopolskich Pudliszkach] | ||
+ | |||
* [https://polona.pl/item/kurjer-warszawski-r-30-nr-134-25-maja-1850,MTkxNjQzNTE/5 Z reklamy importera towarów brytyjskich: ''Wallnut Ketchup'' (1850)] | * [https://polona.pl/item/kurjer-warszawski-r-30-nr-134-25-maja-1850,MTkxNjQzNTE/5 Z reklamy importera towarów brytyjskich: ''Wallnut Ketchup'' (1850)] | ||
− | * [https://polona.pl/item/ksiega-uciechy-i-pozytku-1903-nr-3-4-kwietnia,ODA0MDEwOTM/39 Z rozmówek polsko-angielskich: ''Ostrygi pieczone z rajskimi jabłuszkami — fried oysters with ketchup — freijd ejsters uidz keczepp'' (1903)]* [https://polona.pl/item/rewja-mod-miesiecznik-poswiecony-wszystkim-zagadnieniom-mody-r-1-nr-3,ODY0MjI1Njk/13 Z reklamy Zakładów Przemysłowych Przetworów Żywnościowych Wincentego Paetza w Poznaniu: ''wyśmienity sos pomidorowy „Tomato-ketchup”'' (1935)] | + | * [https://polona.pl/item/owocarstwo-czyli-nowe-sposoby-uzytkowania-z-owocow-drzew-owocowych-w-klimacie-naszym,ODk3NTQyNDY/76 ''keczup/kwasób'' (1885), s. 65, 67] |
+ | * [https://polona.pl/item/ksiega-uciechy-i-pozytku-1903-nr-3-4-kwietnia,ODA0MDEwOTM/39 Z rozmówek polsko-angielskich: ''Ostrygi pieczone z rajskimi jabłuszkami — fried oysters with ketchup — freijd ejsters uidz keczepp'' (1903)] | ||
+ | * [https://polona.pl/item/rewja-mod-miesiecznik-poswiecony-wszystkim-zagadnieniom-mody-r-1-nr-3,ODY0MjI1Njk/13 Z reklamy Zakładów Przemysłowych Przetworów Żywnościowych Wincentego Paetza w Poznaniu: ''wyśmienity sos pomidorowy „Tomato-ketchup”'' (1935)] | ||
+ | {{ Cytat | ||
+ | | Wszystkie mięsiwa przyprawia się jednakowo, do wszystkich dodaje się niesłychane ilości pieprzu i nieodzownego, reklamowanego sosu „Chili” lub „Ketchup”. Gdyby wam nawet podano tak pyszną w zasadzie potrawę jak kaczka pieczona z pomarańczami, dowiecie się o tym, że jest to kaczka, tylko z karty potraw, w smaku kaczka nie będzie się niczym różniła od innych ochłapów tonących w reklamowanych sosach i przyprawach. | ||
+ | | źródło = [https://polona.pl/item/abc-pismo-codzienne-informuje-wszystkich-o-wszystkim-r-10-nr-215-29-lipca-1935,MjU1ODk1MTA/5/ Kłopoty gastronomiczne w kraju dolara: w Ameryce nie wszystko jest dobre] (1935) | ||
+ | }} | ||
+ | * [https://polona.pl/item/chwila-dziennik-dla-spraw-politycznych-spolecznych-i-kulturalnych-r21-nr-7320-10,MTQ3MjIxMjA/7 ''Ostry sos pomidorowy na zimę, tzw. katsup lub keczup, jest przyprawą nader smaczną i pobudzającą apetyt, i nadaje się doskonale do wszelkiego rodzaju mięs.'' + przepis (1939)] | ||
+ | * [https://polona.pl/item/oszczedne-konserwowanie-jarzyn-na-zime,NzI1MzgwNTQ/43/ Oszczędne konserwowanie jarzyn na zimę, Przepis na catsup (1941)] | ||
+ | * [https://polona.pl/item/nowy-kurier-warszawski-r-4-nr-218-15-wrzesnia-1942,NzkyMjM4NA/2 ''Z sosów polecić mogę prawie wcale u nas nieznany „keczup”, coś w rodzaju kabulu.'' Potem przepis j.w. (gadzinówka z 1942)] | ||
* [https://polona.pl/item/wiadomosci-urzedu-patentowego-r-23-z-7-8-30-sierpnia-1947,NjY2MjM4MTU/19 Z Wiadomości Urzędu Patentowego (zastrzeżenie znaku towarowego Heinz): ''ketchup (rodzaj ostrego sosu)'' (1947)] | * [https://polona.pl/item/wiadomosci-urzedu-patentowego-r-23-z-7-8-30-sierpnia-1947,NjY2MjM4MTU/19 Z Wiadomości Urzędu Patentowego (zastrzeżenie znaku towarowego Heinz): ''ketchup (rodzaj ostrego sosu)'' (1947)] |
Wersja z 17:27, 8 lip 2019
Musztarda
Keczup
- Pure Ketchup: A History of America's National Condiment, with Recipes
- How Was Ketchup Invented?
- The Language of Food: Ketchup
- The Cosmopolitan Condiment: An exploration of ketchup’s Chinese origins
- Polski ketchup narodził się w wielkopolskich Pudliszkach
- Z reklamy importera towarów brytyjskich: Wallnut Ketchup (1850)
- keczup/kwasób (1885), s. 65, 67
- Z rozmówek polsko-angielskich: Ostrygi pieczone z rajskimi jabłuszkami — fried oysters with ketchup — freijd ejsters uidz keczepp (1903)
- Z reklamy Zakładów Przemysłowych Przetworów Żywnościowych Wincentego Paetza w Poznaniu: wyśmienity sos pomidorowy „Tomato-ketchup” (1935)
Wszystkie mięsiwa przyprawia się jednakowo, do wszystkich dodaje się niesłychane ilości pieprzu i nieodzownego, reklamowanego sosu „Chili” lub „Ketchup”. Gdyby wam nawet podano tak pyszną w zasadzie potrawę jak kaczka pieczona z pomarańczami, dowiecie się o tym, że jest to kaczka, tylko z karty potraw, w smaku kaczka nie będzie się niczym różniła od innych ochłapów tonących w reklamowanych sosach i przyprawach. |
— Kłopoty gastronomiczne w kraju dolara: w Ameryce nie wszystko jest dobre (1935) |
- Ostry sos pomidorowy na zimę, tzw. katsup lub keczup, jest przyprawą nader smaczną i pobudzającą apetyt, i nadaje się doskonale do wszelkiego rodzaju mięs. + przepis (1939)
- Oszczędne konserwowanie jarzyn na zimę, Przepis na catsup (1941)
- Z sosów polecić mogę prawie wcale u nas nieznany „keczup”, coś w rodzaju kabulu. Potem przepis j.w. (gadzinówka z 1942)
- Z Wiadomości Urzędu Patentowego (zastrzeżenie znaku towarowego Heinz): ketchup (rodzaj ostrego sosu) (1947)