O czym jest ten blog: Różnice pomiędzy wersjami

Z Z widelcem wśród książek
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Znaczniki: Z internetu mobilnego, Z wersji mobilnej www
Linia 1: Linia 1:
Witam szanownych Czytelników "Z widelcem wśród ksiazek" -- bloga o jedzeniu i piciu, a także o języku, litaturze i historii. Blog ten dotyczy głównie kuchnini historii polskiej, ale że Polska nie leży na wyspie, to owe tematy siłą rzeczy zazębiać się będą z kuchniami i dziejami także innych stron.
+
Witam szanownych Czytelników „Z widelcem wśród książek” – bloga o jedzeniu i piciu oraz języku, literaturze i historii. Blog ten został pomyślany jako miejsce, gdzie mógłbym – w zakresie związanym z dziejami polskiej kuchni – robić to, co Pogromcy Mitów na Discovey Channel robili w dziedzinie fizyki, czyli wyszukiwać różne chętnie powtarzane ciekawostki z polskiej (i nie tylko) historii kulinarnej i sprawdzać, na ile potrafię, czy jest w nich jakieś ziarno prawdy. Staram się to robić rzetelnie, choć oczywiście po amatorsku, bo, podobnie jak Pogromcy Mitów nie są z wykształcenia fizykami, tak i ja ani nie jestem historykiem, ani nie jestem zawodowo związany z gastronomią. Mam jednak nadzieję, że specjalistów z tych dziedzin też będę w stanie zainteresować, a może nawet zainspirować, swoimi wpisami.
  
W tym blogu chcę w zakresie polskiej historii kulinarnej robić mniej więcej to, co Pogromcy Mitów robią w dziedzinie fizyki.  
+
Historia kuchni, czyli nie tyle historia tego, jak i skąd ludzie w różnych miejscach i czasach zdobywali pożywienie, ale w jaki sposób je przyrządzali i konsumowali, dopiero od stosunkowo niedawno znalazła się w obszarze zainteresowania zawodowych historyków. We Francji zaczęło się to w latach 80. ubiegłego stulecia, a w Polsce – na dobre dopiero w wieku bieżącym. Wcześniej, jeśli ktoś w ogóle pisał dla szerszej publiczności o dawnej kuchni polskiej, to robili to głównie niespecjaliści, a ich dociekania nie miały charakteru systematycznych badań naukowych. Powtarzali za to chętnie i na ogół bezkrytycznie, często dodatkowo przeinaczając, rozmaite anegdoty i ciekawostki, mające mniejsze bądź większe poparcie w źródłach historycznych. Na tym blogu będziemy próbowali dotrzeć po mocno zamotanej nitce do kłębka i odtworzyć pochodzenie oraz ewolucję niektórych z owych legend i mitów.  
  
Historia kuchni, czyli nie tyle tego, jak i skąd ludzie w różnych miejscach i czasach brali zdobywali pożywienie, ale w jaki sposób je przyrządzali i konsumowali, dopiero stosunkowo niedawno znalazła się w obszarze zainteresowania zawodowych historyków. Wcześniej, jeśli ktoś pisał o dawnej kuchni polskiej, to robili to niespecjaliści, a ich dociekania nie miały charakteru systematycznych badań naukowych, lecz powtarzania anegdot, ciekawostek i gawęd, mniej lub bardziej opartych na źródłach historycznych.
+
 
 +
Karol Palion
 +
 
 +
{{Nawigacja|poprz=O czym jest ten blog|nast=Święty Jacek z pierogami}}

Wersja z 09:09, 8 mar 2019

Witam szanownych Czytelników „Z widelcem wśród książek” – bloga o jedzeniu i piciu oraz języku, literaturze i historii. Blog ten został pomyślany jako miejsce, gdzie mógłbym – w zakresie związanym z dziejami polskiej kuchni – robić to, co Pogromcy Mitów na Discovey Channel robili w dziedzinie fizyki, czyli wyszukiwać różne chętnie powtarzane ciekawostki z polskiej (i nie tylko) historii kulinarnej i sprawdzać, na ile potrafię, czy jest w nich jakieś ziarno prawdy. Staram się to robić rzetelnie, choć oczywiście po amatorsku, bo, podobnie jak Pogromcy Mitów nie są z wykształcenia fizykami, tak i ja ani nie jestem historykiem, ani nie jestem zawodowo związany z gastronomią. Mam jednak nadzieję, że specjalistów z tych dziedzin też będę w stanie zainteresować, a może nawet zainspirować, swoimi wpisami.

Historia kuchni, czyli nie tyle historia tego, jak i skąd ludzie w różnych miejscach i czasach zdobywali pożywienie, ale w jaki sposób je przyrządzali i konsumowali, dopiero od stosunkowo niedawno znalazła się w obszarze zainteresowania zawodowych historyków. We Francji zaczęło się to w latach 80. ubiegłego stulecia, a w Polsce – na dobre dopiero w wieku bieżącym. Wcześniej, jeśli ktoś w ogóle pisał dla szerszej publiczności o dawnej kuchni polskiej, to robili to głównie niespecjaliści, a ich dociekania nie miały charakteru systematycznych badań naukowych. Powtarzali za to chętnie i na ogół bezkrytycznie, często dodatkowo przeinaczając, rozmaite anegdoty i ciekawostki, mające mniejsze bądź większe poparcie w źródłach historycznych. Na tym blogu będziemy próbowali dotrzeć po mocno zamotanej nitce do kłębka i odtworzyć pochodzenie oraz ewolucję niektórych z owych legend i mitów.


Karol Palion


◀️ Poprzedni 📜 Spis wpisów Następny ▶️
⏮️ Pierwszy 🎲 Losowy wpis Najnowszy ⏭️