XXXX 2019 r.

Z wizytą w Soplicowie: Bigosu smak przedziwny: Różnice pomiędzy wersjami

Z Z widelcem wśród książek
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Linia 17: Linia 17:
 
* Prus, przepis
 
* Prus, przepis
  
== Niestrawność ==
+
== Bigos ciężkostrawny ==
 
* Kamiński
 
* Kamiński
 
* Ejsmont
 
* Ejsmont
Linia 23: Linia 23:
 
* Makuszyński, szatan
 
* Makuszyński, szatan
  
== Metafory ==
+
== Bigos narodowy ==
 
* Makuszyński, ozór po polsku
 
* Makuszyński, ozór po polsku
 
* Piłsudski, konstytucja
 
* Piłsudski, konstytucja
 
* Bryll, Co o bigosie pisać narodowym? (parafraza Norwida)
 
* Bryll, Co o bigosie pisać narodowym? (parafraza Norwida)
  
* Kern, przepis
+
== Przepis ==
 +
{{cytat
 +
| <poem>Trzeba garnek wziąć.
 +
Dość duży.
 +
Tak nas uczy doświadczenie.
 +
W trakcie bowiem gotowania
 +
I ciągłego próbowania
 +
Bigos kurczy się szalenie.
 +
 
 +
W ten to garnek
 +
(Jak od dziecka w nas wpajano)
 +
Kilka kapust daje się:
 +
Więc krojona prosto z główki,
 +
Więc kiszona,
 +
Tudzież pasteryzowana.
 +
(Ta ostatnia to są nasze kapuściane głowy,
 +
Co niestety w tej postaci tylko idą jako towar eksportowy).
 +
 
 +
Co tam mamy z resztek mięsa ładujemy w tę kapustę,
 +
Byle nie ogryzki jakieś,
 +
No i byle nie za tłuste.
 +
 
 +
Na przyprawy kolej:
 +
Trochę trzeba wrzucić w tę kapustę angielskiego ziela,
 +
Liść laurowy vel bobkowy,
 +
Jałowcowych jagód (jak mawiano dawniej) małowiela,
 +
Grzybów, co nadadzą bigosowi taki bukiet aromatów,
 +
Że na zapach, to wysiada przy bigosie każdy bukiet kwiatów.
 +
W końcu śliw suszonych parę wrzućmy w pary kłęby,
 +
Pestki przedtem usunąwszy.
 +
Ze względu na zęby.
 +
 
 +
Gotujemy jak najdłużej.
 +
Tydzień, a czasami nawet dwa.
 +
Kto cierpliwszy ten, rzecz jasna, wiele lepszy bigos ma.
 +
Dobry jestem człowiek wiec i tego nie ominę,
 +
Że w ostatniej fazie,
 +
To czerwonym trzeba bigos podlać winem.
 +
 
 +
Teraz bigos co to jest, jak sądzę, wiecie.
 +
To jest właśnie to, co wszyscy o zimowej porze roku jecie.
 +
 
 +
Oraz to, co aktualnie dzieje się na świecie.</poem>
 +
| źródło = Kern, Ludwik Jerzy, ''Bigos''
 +
}}
  
 
{{Nawigacja|poprz=Prawdziwy staropolski bigos}}
 
{{Nawigacja|poprz=Prawdziwy staropolski bigos}}

Wersja z 16:32, 29 sty 2019


Bigos – to potrawa!
Kulig – to zabawa!

— Pol, Wincenty, Przypowieści pana Wełdysza
  • Pan Tadeusz
  • Sienkiewicz, kapuściane głowy
  • W. Potocki, kapusta z bigosem

Bigos hultajski

  • Kitowicz, bigos hultajski
  • Witwicki, barszcz z bigosem
  • Szczeniowski, bigos hultajski czyli bzdurstwa
  • Prus, przepis

Bigos ciężkostrawny

  • Kamiński
  • Ejsmont
  • Hašek
  • Makuszyński, szatan

Bigos narodowy

  • Makuszyński, ozór po polsku
  • Piłsudski, konstytucja
  • Bryll, Co o bigosie pisać narodowym? (parafraza Norwida)

Przepis

Trzeba garnek wziąć.
Dość duży.
Tak nas uczy doświadczenie.
W trakcie bowiem gotowania
I ciągłego próbowania
Bigos kurczy się szalenie.

W ten to garnek
(Jak od dziecka w nas wpajano)
Kilka kapust daje się:
Więc krojona prosto z główki,
Więc kiszona,
Tudzież pasteryzowana.
(Ta ostatnia to są nasze kapuściane głowy,
Co niestety w tej postaci tylko idą jako towar eksportowy).

Co tam mamy z resztek mięsa ładujemy w tę kapustę,
Byle nie ogryzki jakieś,
No i byle nie za tłuste.

Na przyprawy kolej:
Trochę trzeba wrzucić w tę kapustę angielskiego ziela,
Liść laurowy vel bobkowy,
Jałowcowych jagód (jak mawiano dawniej) małowiela,
Grzybów, co nadadzą bigosowi taki bukiet aromatów,
Że na zapach, to wysiada przy bigosie każdy bukiet kwiatów.
W końcu śliw suszonych parę wrzućmy w pary kłęby,
Pestki przedtem usunąwszy.
Ze względu na zęby.

Gotujemy jak najdłużej.
Tydzień, a czasami nawet dwa.
Kto cierpliwszy ten, rzecz jasna, wiele lepszy bigos ma.
Dobry jestem człowiek wiec i tego nie ominę,
Że w ostatniej fazie,
To czerwonym trzeba bigos podlać winem.

Teraz bigos co to jest, jak sądzę, wiecie.
To jest właśnie to, co wszyscy o zimowej porze roku jecie.

Oraz to, co aktualnie dzieje się na świecie.

— Kern, Ludwik Jerzy, Bigos


◀️ Poprzedni 📜 Spis wpisów Następny ▶️
⏮️ Pierwszy 🎲 Losowy wpis Najnowszy ⏭️