Z wizytą w Soplicowie: Bigosu smak przedziwny: Różnice pomiędzy wersjami
Nie podano opisu zmian |
Nie podano opisu zmian |
||
Linia 17: | Linia 17: | ||
* Prus, przepis | * Prus, przepis | ||
== | == Bigos ciężkostrawny == | ||
* Kamiński | * Kamiński | ||
* Ejsmont | * Ejsmont | ||
Linia 23: | Linia 23: | ||
* Makuszyński, szatan | * Makuszyński, szatan | ||
== | == Bigos narodowy == | ||
* Makuszyński, ozór po polsku | * Makuszyński, ozór po polsku | ||
* Piłsudski, konstytucja | * Piłsudski, konstytucja | ||
* Bryll, Co o bigosie pisać narodowym? (parafraza Norwida) | * Bryll, Co o bigosie pisać narodowym? (parafraza Norwida) | ||
== Przepis == | |||
{{cytat | |||
| <poem>Trzeba garnek wziąć. | |||
Dość duży. | |||
Tak nas uczy doświadczenie. | |||
W trakcie bowiem gotowania | |||
I ciągłego próbowania | |||
Bigos kurczy się szalenie. | |||
W ten to garnek | |||
(Jak od dziecka w nas wpajano) | |||
Kilka kapust daje się: | |||
Więc krojona prosto z główki, | |||
Więc kiszona, | |||
Tudzież pasteryzowana. | |||
(Ta ostatnia to są nasze kapuściane głowy, | |||
Co niestety w tej postaci tylko idą jako towar eksportowy). | |||
Co tam mamy z resztek mięsa ładujemy w tę kapustę, | |||
Byle nie ogryzki jakieś, | |||
No i byle nie za tłuste. | |||
Na przyprawy kolej: | |||
Trochę trzeba wrzucić w tę kapustę angielskiego ziela, | |||
Liść laurowy vel bobkowy, | |||
Jałowcowych jagód (jak mawiano dawniej) małowiela, | |||
Grzybów, co nadadzą bigosowi taki bukiet aromatów, | |||
Że na zapach, to wysiada przy bigosie każdy bukiet kwiatów. | |||
W końcu śliw suszonych parę wrzućmy w pary kłęby, | |||
Pestki przedtem usunąwszy. | |||
Ze względu na zęby. | |||
Gotujemy jak najdłużej. | |||
Tydzień, a czasami nawet dwa. | |||
Kto cierpliwszy ten, rzecz jasna, wiele lepszy bigos ma. | |||
Dobry jestem człowiek wiec i tego nie ominę, | |||
Że w ostatniej fazie, | |||
To czerwonym trzeba bigos podlać winem. | |||
Teraz bigos co to jest, jak sądzę, wiecie. | |||
To jest właśnie to, co wszyscy o zimowej porze roku jecie. | |||
Oraz to, co aktualnie dzieje się na świecie.</poem> | |||
| źródło = Kern, Ludwik Jerzy, ''Bigos'' | |||
}} | |||
{{Nawigacja|poprz=Prawdziwy staropolski bigos}} | {{Nawigacja|poprz=Prawdziwy staropolski bigos}} |
Wersja z 16:32, 29 sty 2019
Bigos – to potrawa! |
— Pol, Wincenty, Przypowieści pana Wełdysza |
- Pan Tadeusz
- Sienkiewicz, kapuściane głowy
- W. Potocki, kapusta z bigosem
Bigos hultajski
- Kitowicz, bigos hultajski
- Witwicki, barszcz z bigosem
- Szczeniowski, bigos hultajski czyli bzdurstwa
- Prus, przepis
Bigos ciężkostrawny
- Kamiński
- Ejsmont
- Hašek
- Makuszyński, szatan
Bigos narodowy
- Makuszyński, ozór po polsku
- Piłsudski, konstytucja
- Bryll, Co o bigosie pisać narodowym? (parafraza Norwida)
Przepis
Trzeba garnek wziąć. |
— Kern, Ludwik Jerzy, Bigos |
◀️ Poprzedni | 📜 Spis wpisów | Następny ▶️ |
⏮️ Pierwszy | 🎲 Losowy wpis | Najnowszy ⏭️ |