Gastronomiczny Order Pomiana: Różnice pomiędzy wersjami
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[File:Tadeusz Przypkowski, Jędrzejów.jpg|thumb|left|upright|Tadeusz Przypkowski (1905--1977)]] | [[File:Tadeusz Przypkowski, Jędrzejów.jpg|thumb|left|upright|Tadeusz Przypkowski (1905--1977)]] | ||
Rok temu zgłosiłem się do prof. Jarosława Dumanowskiego, kierownika Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwestytetu im. Mikołaja Kopernika w Toruniu, z zamiarem doktoryzowania się z historii kulinarnej. Nie miałem jednak jeszcze pomysłu, o czym konkretnie miałbym rozprawę doktorską napisać. Profesor zaproponował, żebym zajął się kolekcją przepisów kuchennych ze zbiorów Muzeum im. Przypkowskich w Jędrzejowie. Jeśli cokolwiek wiecie o tej placówce, to pewnie nie zdziwi Was moja pierwsza reakcja: przecież to jest muzeum zegarów słonecznych! No i rzeczywiście, unikatowa kolekcja zegarów słonecznych, którą w 1895 r. rozpoczął miejscowy lekarz, Feliks Przypkowski, a później rozbudował jego syn Tadeusz, jest główną chlubą jędrzejowskiego muzeum. Ale Tadeusz Przypkowski nie tylko kontynuował pasję ojca, lecz miał też swoją własną; był bowiem wielkim smakoszem. | Rok temu zgłosiłem się do prof. Jarosława Dumanowskiego, kierownika Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwestytetu im. Mikołaja Kopernika w Toruniu, z zamiarem doktoryzowania się z historii kulinarnej. Nie miałem jednak jeszcze pomysłu, o czym konkretnie miałbym rozprawę doktorską napisać. Profesor zaproponował, żebym zajął się kolekcją przepisów kuchennych ze zbiorów Muzeum im. Przypkowskich w Jędrzejowie. Jeśli cokolwiek wiecie o tej placówce, to pewnie nie zdziwi Was moja pierwsza reakcja: przecież to jest muzeum zegarów słonecznych! No i rzeczywiście, unikatowa kolekcja zegarów słonecznych, którą w 1895 r. rozpoczął miejscowy lekarz, Feliks Przypkowski, a później rozbudował jego syn Tadeusz, jest główną chlubą jędrzejowskiego muzeum. Ale Tadeusz Przypkowski nie tylko kontynuował pasję ojca, lecz miał też swoją własną; był bowiem wielkim smakoszem. | ||
+ | |||
+ | == Życiorys == | ||
+ | * [https://adamczewski.blog.polityka.pl/2006/11/03/mistrz-propagandy/ Piotr Adamczewski, Mistrz propagandy] | ||
+ | * [https://www.cultureave.com/na-strazy-rodzinnej-kolekcji/ Wywiad z Janem Przypkowskim] | ||
+ | |||
+ | == Order Pomiana == | ||
+ | * [https://archiwum.rp.pl/artykul/221765-Na-poczatek---zupa-cebulowa-przypkowska.html Na początek - zupa cebulowa przypkowska] (Rzepa, dostęp płatny) | ||
+ | * [https://desa.art.pl/index.php?pozycja=11377&language=en Odznaka orderu na aukcji] | ||
+ | * [https://przekroj.pl/en/archive/artykuly/61924?f=numer Order Pomiana] (Przekrój, 1966) | ||
+ | * [https://www.lamus.pl/index.php/rynek-antykwaryczny/51-mafia-kolekcjonerska-pod-mlotkiem Janusz Miliszkiewicz, Mafia kolekcjonerska pod młotkiem] (o orderze Pomiana) | ||
+ | * [https://docplayer.fr/210415603-Pourquoi-la-cuisine-n-est-pas-une-science.html Pourquoi la cuisine n’est pas une science ?] (O Pomianie) | ||
+ | * [http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.agro-article-b15effef-12ba-49cf-bdc2-2f587c5ee6af Z.T. Nowicki, Powrot Orderu Pomiana, Przegląd Gastronomiczny] (brak dostępu) | ||
+ | |||
+ | == Publikacje Przypkowskiego == | ||
+ | * [https://przekroj.pl/archiwum/artykuly?szukaj=przypkowski Przekrój] | ||
+ | * [http://cbd-histsci.org/wp-content/uploads/2016/11/UIHPS-DHST-inventory.pdf Tadeusz Przypkowski, L'art et la science de la gastronomie dans les relations entre la France et la Pologne] (brak dostępu) | ||
+ | |||
+ | == Kolekcja == | ||
+ | * [http://bazhum.pl/bib/article/216513/ Renata Pisarek-Piasecka, Geneza i charakterystyka zbiorów Państwowego Muzeum im. Przypkowskich w Jędrzejowie, Kwartalnik Historii Kultury Materialnej, Tom 43, Numer 4 (1995) s. 555-567] |
Wersja z 13:41, 3 wrz 2021
Rok temu zgłosiłem się do prof. Jarosława Dumanowskiego, kierownika Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwestytetu im. Mikołaja Kopernika w Toruniu, z zamiarem doktoryzowania się z historii kulinarnej. Nie miałem jednak jeszcze pomysłu, o czym konkretnie miałbym rozprawę doktorską napisać. Profesor zaproponował, żebym zajął się kolekcją przepisów kuchennych ze zbiorów Muzeum im. Przypkowskich w Jędrzejowie. Jeśli cokolwiek wiecie o tej placówce, to pewnie nie zdziwi Was moja pierwsza reakcja: przecież to jest muzeum zegarów słonecznych! No i rzeczywiście, unikatowa kolekcja zegarów słonecznych, którą w 1895 r. rozpoczął miejscowy lekarz, Feliks Przypkowski, a później rozbudował jego syn Tadeusz, jest główną chlubą jędrzejowskiego muzeum. Ale Tadeusz Przypkowski nie tylko kontynuował pasję ojca, lecz miał też swoją własną; był bowiem wielkim smakoszem.
Życiorys
Order Pomiana
- Na początek - zupa cebulowa przypkowska (Rzepa, dostęp płatny)
- Odznaka orderu na aukcji
- Order Pomiana (Przekrój, 1966)
- Janusz Miliszkiewicz, Mafia kolekcjonerska pod młotkiem (o orderze Pomiana)
- Pourquoi la cuisine n’est pas une science ? (O Pomianie)
- Z.T. Nowicki, Powrot Orderu Pomiana, Przegląd Gastronomiczny (brak dostępu)
Publikacje Przypkowskiego
- Przekrój
- Tadeusz Przypkowski, L'art et la science de la gastronomie dans les relations entre la France et la Pologne (brak dostępu)