Keczup czy musztarda?: Różnice pomiędzy wersjami

Z Z widelcem wśród książek
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Linia 37: Linia 37:
  
 
== Bibliografia ==
 
== Bibliografia ==
* {{ Cyt }}
+
* {{Cyt  
 +
| nazwisko = Antol
 +
| imię    = Marie Nadine
 +
| tytuł    = The Incredible Secrets of Mustard: The Quintessential Guide to the History, Lore, Varieties, and Healthful Benefits of Mustard
 +
| wydawca  = Avery Publishing Group
 +
| miejsce  = Garden City Park, NY
 +
| rok      = 1999
 +
| strony  =
 +
}}
 +
* {{Cyt
 +
| nazwisko = Güzey
 +
| imię    = Demet
 +
| tytuł    = Mustard: A Global History
 +
| wydawca  = Reaktion Books
 +
| miejsce  = London
 +
| rok      = 2019
 +
}}
 +
* {{Cyt
 +
| nazwisko = Scully
 +
| imię    = Terence
 +
| tytuł    = The Art of Cookery in the Middle Ages
 +
| wydawca  = The Boydell Press
 +
| miejsce  = Woodbridge
 +
| rok      = 2005
 +
}}
 +
* {{Cyt
 +
| nazwisko =
 +
| imię    =
 +
| tytuł    =
 +
| url      =
 +
  | nazwisko r      =
 +
  | imię r          =
 +
  | rozdział        =
 +
  | adres rozdziału =
 +
| wydawca  =
 +
| miejsce  =
 +
| rok      =
 +
| wolumin  =
 +
| tom      =
 +
| strony  =
 +
}}

Wersja z 10:16, 13 maj 2020

Musztarda – niepospolity kondyment

Keczup – coś w rodzaju kabulu




Wszystkie mięsiwa przyprawia się jednakowo, do wszystkich dodaje się niesłychane ilości pieprzu i nieodzownego, reklamowanego sosu „Chili” lub „Ketchup”. Gdyby wam nawet podano tak pyszną w zasadzie potrawę jak kaczka pieczona z pomarańczami, dowiecie się o tym, że jest to kaczka, tylko z karty potraw, w smaku kaczka nie będzie się niczym różniła od innych ochłapów tonących w reklamowanych sosach i przyprawach.
Kłopoty gastronomiczne w kraju dolara: w Ameryce nie wszystko jest dobre (1935)

Ilustracje

Bibliografia

  • Marie Nadine Antol: The Incredible Secrets of Mustard: The Quintessential Guide to the History, Lore, Varieties, and Healthful Benefits of Mustard, Garden City Park, NY: Avery Publishing Group, 1999
  • Demet Güzey: Mustard: A Global History, London: Reaktion Books, 2019
  • Terence Scully: The Art of Cookery in the Middle Ages, Woodbridge: The Boydell Press, 2005
  • '