Z wizytą w Soplicowie: Ostatnia uczta staropolska: Różnice pomiędzy wersjami
Linia 2: | Linia 2: | ||
** krzak rozmarynu z pianką cukrową - Dumanowski, Tatarskie ziele... | ** krzak rozmarynu z pianką cukrową - Dumanowski, Tatarskie ziele... | ||
** konfitury, czekolada | ** konfitury, czekolada | ||
+ | ** lody (szafranowe?) | ||
* Kolejne dania | * Kolejne dania | ||
** barszcz królewski | ** barszcz królewski | ||
Linia 10: | Linia 11: | ||
**** [https://polona.pl/item/kucharz-doskonaly-t-1,OTI4OTM0Mzk/89 Szyttler] | **** [https://polona.pl/item/kucharz-doskonaly-t-1,OTI4OTM0Mzk/89 Szyttler] | ||
*** ryba na 3 sposoby (II sekret) | *** ryba na 3 sposoby (II sekret) | ||
− | |||
== Arcyserwis == | == Arcyserwis == | ||
Linia 82: | Linia 82: | ||
(Taki rosół krew czyści i pokrzepia zdrowie).</poem> | (Taki rosół krew czyści i pokrzepia zdrowie).</poem> | ||
| źródło = XII, 137–142}} | | źródło = XII, 137–142}} | ||
+ | |||
+ | {{ Cytat | ||
+ | | Barszczu weźmij z żytnich otrąb prostego rzadzkiego, włóż rybę suchą, to jest szczupaka albo certę, łososia suchego, karpia dunajskiego, wyziny wędzonej albo świeżej, jesiotra suchego, cebulę całkiem, którą dawając wyrzucisz, śledzi moczonych, tak dunajeckich, jako i morskich, grzybów suchych, krupek tatarczanych drobnych, kminu; warz to społem a kosztuj; soli wełdug smaku dodawszy, daj na misę; będzie dobrze. | ||
+ | | źródło = CF, 71 [https://polona.pl/item/compendium-fercvlorvm-albo-zebranie-potraw,MzQ5MDIzMw/82] | ||
+ | }} | ||
+ | |||
+ | {{ Cytat | ||
+ | | Sekret ten bardzo dobry i doświadczony na chorych źle się mających i już o zdrowiu desperujących, który tak zrobisz: <br>Weźmij barana ćwierć poślednią; kapłona skubionego niepłukanego; kuropatw cztery skubionych niepłukanych; jelenia pieczeń świeżą, mięsistą, niepłukaną; wołową pieczeń średnią, świeżą, niepłukaną. Nie sól wszystkiego nic; pozatykaj na rożny u wolnego ognia, piecz powoli nie polewając, a gdy się już dobrze dopieka, pozdejmuj na misy. Pokol nożem albo poprzekrawaj prędko, a polewkę wypuść i wyciśnij; wlej w szklane naczynie, które bez śruby być ma. Włóż pereł sznurek i czerwony złoty włóż, zawiąż bardzo dobrze męcherzyną [tj. pęcherzem] w kilkoro złożywszy i obwiń w płótno. Włóż w wodę zimną w kocioł a wstaw na ogień; warz mocno przez godzin cztery, a po czterech godzinach weźmij to z tym naczyniem, odwinąwszy płótno idź do chorego, który żeby był wtenczas na czczo, a tam odwiąż męcherzynę, nalej łyżek półtorej choremu, a daj mu ciepło wypić. Nakryć go, żeby się pocił. Czerwony złoty i perły schowasz. Nie trzeba więcej tego sekretu zażywać w jednej chorobie, tylko raz; za łaską Bożą uzna chory meliorację [tj. poprawę], jeżeli się pocić będzie. | ||
+ | | źródło = CF, 96 [https://polona.pl/item/compendium-fercvlorvm-albo-zebranie-potraw,MzQ5MDIzMw/107] | ||
+ | }} | ||
== Ryba niekrojona == | == Ryba niekrojona == |
Wersja z 13:02, 29 lut 2020
- Arcyserwis
- krzak rozmarynu z pianką cukrową - Dumanowski, Tatarskie ziele...
- konfitury, czekolada
- lody (szafranowe?)
- Kolejne dania
- barszcz królewski
- rosół stpl. (III sekret)
- ryby
- Szczupak w szafranie
- ryba na 3 sposoby (II sekret)
Spis treści
Arcyserwis
Tymczasem goście, potraw czekający w sali, |
— XII, 25–40 |
Ale tymczasem wielki serwis barwę zmienił |
— XII, 159–184 |
Wyliczenie składników
Kto zrozumie nie znane już za naszych czasów |
— XII, 144–184 |
Zupy
I wnet zaczęli wchodzić parami lokaje |
— XII, 137–142 |
Barszczu weźmij z żytnich otrąb prostego rzadzkiego, włóż rybę suchą, to jest szczupaka albo certę, łososia suchego, karpia dunajskiego, wyziny wędzonej albo świeżej, jesiotra suchego, cebulę całkiem, którą dawając wyrzucisz, śledzi moczonych, tak dunajeckich, jako i morskich, grzybów suchych, krupek tatarczanych drobnych, kminu; warz to społem a kosztuj; soli wełdug smaku dodawszy, daj na misę; będzie dobrze. |
— CF, 71 [1] |
Sekret ten bardzo dobry i doświadczony na chorych źle się mających i już o zdrowiu desperujących, który tak zrobisz: Weźmij barana ćwierć poślednią; kapłona skubionego niepłukanego; kuropatw cztery skubionych niepłukanych; jelenia pieczeń świeżą, mięsistą, niepłukaną; wołową pieczeń średnią, świeżą, niepłukaną. Nie sól wszystkiego nic; pozatykaj na rożny u wolnego ognia, piecz powoli nie polewając, a gdy się już dobrze dopieka, pozdejmuj na misy. Pokol nożem albo poprzekrawaj prędko, a polewkę wypuść i wyciśnij; wlej w szklane naczynie, które bez śruby być ma. Włóż pereł sznurek i czerwony złoty włóż, zawiąż bardzo dobrze męcherzyną [tj. pęcherzem] w kilkoro złożywszy i obwiń w płótno. Włóż w wodę zimną w kocioł a wstaw na ogień; warz mocno przez godzin cztery, a po czterech godzinach weźmij to z tym naczyniem, odwinąwszy płótno idź do chorego, który żeby był wtenczas na czczo, a tam odwiąż męcherzynę, nalej łyżek półtorej choremu, a daj mu ciepło wypić. Nakryć go, żeby się pocił. Czerwony złoty i perły schowasz. Nie trzeba więcej tego sekretu zażywać w jednej chorobie, tylko raz; za łaską Bożą uzna chory meliorację [tj. poprawę], jeżeli się pocić będzie. |
— CF, 96 [2] |
Ryba niekrojona
W końcu sekret kucharski: ryba nie krojona, |
— XII, 152–154 |
Lody
Ale goście tymczasem skończyli jeść lody |
— XII, 488–489 |