r.

Z wizytą w Soplicowie: Wieczerza w zamczysku: Różnice pomiędzy wersjami

Z Z widelcem wśród książek
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Linia 39: Linia 39:
 
== [Ilustracje] ==
 
== [Ilustracje] ==
 
[[File:Pan Tadeusz - menu PL.jpg|center|class=full-page|Karta dań soplicowskiej wieczerzy]]
 
[[File:Pan Tadeusz - menu PL.jpg|center|class=full-page|Karta dań soplicowskiej wieczerzy]]
<gallery>
 
File:Kucharka - Marta Norkowska, Najnowsza kuchnia.jpg | Kucharka niosąca wazę z zupą
 
File:Majonez z pulard (Norkowska).jpg | Majonez drobiowy
 
File:Baranina (Ochorowicz-Monatowa).jpg | Baranina
 
File:Perliczki (Ochorowicz-Monatowa).jpg | Pieczony drób
 
File:Creme brulee (Ochorowicz-Monatowa).jpg | Deser
 
File:Szparagi w occie.jpg | Szparagi w occie
 
File:Chłodnik, raki i szparagi.jpg | Chłodnik, raki i szparagi
 
</gallery>
 
 
<gallery>
 
<gallery>
 
File:Przemijały w milczeniu talerze i dania.jpg
 
File:Przemijały w milczeniu talerze i dania.jpg
Linia 54: Linia 45:
 
File:Jedzą, piją, a milczą wszyscy.jpg | Hrabia, Telimena, Tadeusz i Zosia
 
File:Jedzą, piją, a milczą wszyscy.jpg | Hrabia, Telimena, Tadeusz i Zosia
 
File:Podniosłszy w górę ławę ramiony silnemi.jpg | Gerwazy przechyla stół, żeby było lepiej widać, co na nim stoi.
 
File:Podniosłszy w górę ławę ramiony silnemi.jpg | Gerwazy przechyla stół, żeby było lepiej widać, co na nim stoi.
 +
</gallery>
 +
<gallery>
 +
File:Szparagi w occie.jpg | Szparagi w occie
 +
File:Chłodnik, raki i szparagi.jpg | Chłodnik, raki i szparagi
 
</gallery>
 
</gallery>
  

Wersja z 16:16, 31 sie 2019

Pierwsze danie

  • chłodnik z botwiny i buraczków
  • wódka

Drugie danie

  • kurczęta z sosem majonezowym, rakami i szparagami
  • malaga
Majonez jest to potrawa z ryby, raków lub mięsa i drobiu, która podaje się albo jako przekąska w formie sałaty na muszelkach, albo na półmiskach w całości jako danie wykwintne przy proszonych śniadaniach, obiadach i kolacjach […]
Maria Ochorowicz-Monatowa: Uniwersalna książka kucharska, Warszawa–Lwów: E. Wende i Ska, 1913, s. 237

Trzecie danie

  • sztuka mięsa z baraniny
  • duszone ogórki
  • węgrzyn (tokaj)

Czwarte danie

  • młode indyki z sosem beszamelowym
  • szampan

Deser

  • mleczko migdałowe
  • kompot z gruszek
  • miód pitny

[Ilustracje]

Karta dań soplicowskiej wieczerzy

Przypisy


◀️ Poprzedni 📜 Spis wpisów Następny ▶️
⏮️ Pierwszy 🎲 Losowy wpis Najnowszy ⏭️