r.
Z wizytą w Soplicowie: Wieczerza w zamczysku: Różnice pomiędzy wersjami
Przejdź do nawigacji
Przejdź do wyszukiwania
Nie podano opisu zmian |
|||
Linia 35: | Linia 35: | ||
* mleczko migdałowe | * mleczko migdałowe | ||
* kompot z gruszek | * kompot z gruszek | ||
== [Ilustracje] == | |||
<gallery> | |||
File:Kucharka - Marta Norkowska, Najnowsza kuchnia.jpg | Kucharka niosąca wazę z zupą | |||
File:Majonez z pulard (Norkowska).jpg | Majonez drobiowy | |||
File:Baranina (Norkowska).jpg | Baranina | |||
File:Perliczki (Norkowska).jpg | Pieczony drób | |||
File:Creme brulee (Norkowska).jpg | Deser | |||
File:Szparagi w occie.jpg | Szparagi w occie | |||
File:Chłodnik, raki i szparagi.jpg | Chłodnik, raki i szparagi | |||
</gallery> | |||
{{Przypisy}} | {{Przypisy}} |
Wersja z 13:34, 31 sie 2019
Pierwsze danie
- chłodnik z botwiny i buraczków
- wódka
Drugie danie
- kurczęta z sosem majonezowym, rakami i szparagami
- malaga
Majonez jest to potrawa z ryby, raków lub mięsa i drobiu, która podaje się albo jako przekąska w formie sałaty na muszelkach, albo na półmiskach w całości jako danie wykwintne przy proszonych śniadaniach, obiadach i kolacjach […] |
— Maria Ochorowicz-Monatowa: Uniwersalna książka kucharska, Warszawa–Lwów: E. Wende i Ska, 1913, s. 237 |
Trzecie danie
- sztuka mięsa z baraniny
- duszone ogórki
- węgrzyn (tokaj)
Czwarte danie
- młode indyki z sosem beszamelowym
- szampan
Deser
- mleczko migdałowe
- kompot z gruszek
[Ilustracje]
-
Kucharka niosąca wazę z zupą
-
Majonez drobiowy
-
Baranina
-
Pieczony drób
-
Deser
-
Szparagi w occie
-
Chłodnik, raki i szparagi
Przypisy
◀️ Poprzedni | 📜 Spis wpisów | Następny ▶️ |
⏮️ Pierwszy | 🎲 Losowy wpis | Najnowszy ⏭️ |