r.

Z wizytą w Soplicowie: Wieczerza w zamczysku: Różnice pomiędzy wersjami

Z Z widelcem wśród książek
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Nie podano opisu zmian
Linia 35: Linia 35:
* mleczko migdałowe
* mleczko migdałowe
* kompot z gruszek
* kompot z gruszek
== [Ilustracje] ==
<gallery>
File:Kucharka - Marta Norkowska, Najnowsza kuchnia.jpg | Kucharka niosąca wazę z zupą
File:Majonez z pulard (Norkowska).jpg | Majonez drobiowy
File:Baranina (Norkowska).jpg | Baranina
File:Perliczki (Norkowska).jpg | Pieczony drób
File:Creme brulee (Norkowska).jpg | Deser
File:Szparagi w occie.jpg | Szparagi w occie
File:Chłodnik, raki i szparagi.jpg | Chłodnik, raki i szparagi
</gallery>


{{Przypisy}}
{{Przypisy}}

Wersja z 13:34, 31 sie 2019

Pierwsze danie

  • chłodnik z botwiny i buraczków
  • wódka

Drugie danie

  • kurczęta z sosem majonezowym, rakami i szparagami
  • malaga
Majonez jest to potrawa z ryby, raków lub mięsa i drobiu, która podaje się albo jako przekąska w formie sałaty na muszelkach, albo na półmiskach w całości jako danie wykwintne przy proszonych śniadaniach, obiadach i kolacjach […]
Maria Ochorowicz-Monatowa: Uniwersalna książka kucharska, Warszawa–Lwów: E. Wende i Ska, 1913, s. 237

Trzecie danie

  • sztuka mięsa z baraniny
  • duszone ogórki
  • węgrzyn (tokaj)

Czwarte danie

  • młode indyki z sosem beszamelowym
  • szampan

Deser

  • mleczko migdałowe
  • kompot z gruszek

[Ilustracje]

Przypisy


◀️ Poprzedni 📜 Spis wpisów Następny ▶️
⏮️ Pierwszy 🎲 Losowy wpis Najnowszy ⏭️