r.
Z wizytą w Soplicowie: Wieczerza w zamczysku: Różnice pomiędzy wersjami
Przejdź do nawigacji
Przejdź do wyszukiwania
Wpis z serii:
Z wizytą w Soplicowie
Linia 35: | Linia 35: | ||
* mleczko migdałowe | * mleczko migdałowe | ||
* kompot z gruszek | * kompot z gruszek | ||
+ | |||
+ | == [Ilustracje] == | ||
+ | <gallery> | ||
+ | File:Kucharka - Marta Norkowska, Najnowsza kuchnia.jpg | Kucharka niosąca wazę z zupą | ||
+ | File:Majonez z pulard (Norkowska).jpg | Majonez drobiowy | ||
+ | File:Baranina (Norkowska).jpg | Baranina | ||
+ | File:Perliczki (Norkowska).jpg | Pieczony drób | ||
+ | File:Creme brulee (Norkowska).jpg | Deser | ||
+ | File:Szparagi w occie.jpg | Szparagi w occie | ||
+ | File:Chłodnik, raki i szparagi.jpg | Chłodnik, raki i szparagi | ||
+ | </gallery> | ||
{{Przypisy}} | {{Przypisy}} |
Wersja z 13:34, 31 sie 2019
Z wizytą w Soplicowie |
Z wizytą w Soplicowie
Pierwsze danie
- chłodnik z botwiny i buraczków
- wódka
Drugie danie
- kurczęta z sosem majonezowym, rakami i szparagami
- malaga
Majonez jest to potrawa z ryby, raków lub mięsa i drobiu, która podaje się albo jako przekąska w formie sałaty na muszelkach, albo na półmiskach w całości jako danie wykwintne przy proszonych śniadaniach, obiadach i kolacjach […] |
— Maria Ochorowicz-Monatowa: Uniwersalna książka kucharska, Warszawa–Lwów: E. Wende i Ska, 1913, s. 237 |
Trzecie danie
- sztuka mięsa z baraniny
- duszone ogórki
- węgrzyn (tokaj)
Czwarte danie
- młode indyki z sosem beszamelowym
- szampan
Deser
- mleczko migdałowe
- kompot z gruszek
[Ilustracje]
Przypisy
◀️ Poprzedni | 📜 Spis wpisów | Następny ▶️ |
⏮️ Pierwszy | 🎲 Losowy wpis | Najnowszy ⏭️ |