r.

Z wizytą w Soplicowie: Wieczerza w zamczysku: Różnice pomiędzy wersjami

Z Z widelcem wśród książek
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
(Utworzono nową stronę "{{data|}} {{Z wizytą w Soplicowie}} == Pierwsze danie == * chłodnik z botwiny i buraczków * wódka == Drugie danie == * kurczęta z sosem majonezowym, rakami i szpa...")
 
Linia 9: Linia 9:
 
* kurczęta z sosem majonezowym, rakami i szparagami
 
* kurczęta z sosem majonezowym, rakami i szparagami
 
* malaga
 
* malaga
 +
 +
{{ Cytat
 +
| Majonez jest to potrawa z ryby, raków lub mięsa i drobiu, która podaje się albo jako przekąska w formie sałaty na muszelkach, albo na półmiskach w całości jako danie wykwintne przy proszonych śniadaniach, obiadach i kolacjach {{...}}
 +
| źródło = {{Cyt
 +
| nazwisko = Ochorowicz-Monatowa
 +
| imię    = Maria
 +
| tytuł    = Uniwersalna książka kucharska
 +
| url      = https://polona.pl/item/uniwersalna-ksiazka-kucharska-z-ilustracyami-i-kolorowemi-tablicami-odznaczona-na,MzU1NzM4Nw/134
 +
| wydawca  = E. Wende i Ska
 +
| miejsce  = Warszawa–Lwów
 +
| rok      = 1913
 +
| strony  = 237
 +
}} }}
  
 
== Trzecie danie ==
 
== Trzecie danie ==

Wersja z 10:32, 31 sie 2019

Pierwsze danie

  • chłodnik z botwiny i buraczków
  • wódka

Drugie danie

  • kurczęta z sosem majonezowym, rakami i szparagami
  • malaga
Majonez jest to potrawa z ryby, raków lub mięsa i drobiu, która podaje się albo jako przekąska w formie sałaty na muszelkach, albo na półmiskach w całości jako danie wykwintne przy proszonych śniadaniach, obiadach i kolacjach […]
Maria Ochorowicz-Monatowa: Uniwersalna książka kucharska, Warszawa–Lwów: E. Wende i Ska, 1913, s. 237

Trzecie danie

  • sztuka mięsa z baraniny
  • duszone ogórki
  • węgrzyn (tokaj)

Czwarte danie

  • młode indyki z sosem beszamelowym
  • szampan

Deser

  • mleczko migdałowe
  • kompot z gruszek

Przypisy


◀️ Poprzedni 📜 Spis wpisów Następny ▶️
⏮️ Pierwszy 🎲 Losowy wpis Najnowszy ⏭️