r.
Z wizytą w Soplicowie: Wieczerza w zamczysku: Różnice pomiędzy wersjami
Przejdź do nawigacji
Przejdź do wyszukiwania
Utworzono nową stronę "{{data|}} {{Z wizytą w Soplicowie}} == Pierwsze danie == * chłodnik z botwiny i buraczków * wódka == Drugie danie == * kurczęta z sosem majonezowym, rakami i szpa..." |
|||
Linia 9: | Linia 9: | ||
* kurczęta z sosem majonezowym, rakami i szparagami | * kurczęta z sosem majonezowym, rakami i szparagami | ||
* malaga | * malaga | ||
{{ Cytat | |||
| Majonez jest to potrawa z ryby, raków lub mięsa i drobiu, która podaje się albo jako przekąska w formie sałaty na muszelkach, albo na półmiskach w całości jako danie wykwintne przy proszonych śniadaniach, obiadach i kolacjach {{...}} | |||
| źródło = {{Cyt | |||
| nazwisko = Ochorowicz-Monatowa | |||
| imię = Maria | |||
| tytuł = Uniwersalna książka kucharska | |||
| url = https://polona.pl/item/uniwersalna-ksiazka-kucharska-z-ilustracyami-i-kolorowemi-tablicami-odznaczona-na,MzU1NzM4Nw/134 | |||
| wydawca = E. Wende i Ska | |||
| miejsce = Warszawa–Lwów | |||
| rok = 1913 | |||
| strony = 237 | |||
}} }} | |||
== Trzecie danie == | == Trzecie danie == |
Wersja z 10:32, 31 sie 2019
Pierwsze danie
- chłodnik z botwiny i buraczków
- wódka
Drugie danie
- kurczęta z sosem majonezowym, rakami i szparagami
- malaga
Majonez jest to potrawa z ryby, raków lub mięsa i drobiu, która podaje się albo jako przekąska w formie sałaty na muszelkach, albo na półmiskach w całości jako danie wykwintne przy proszonych śniadaniach, obiadach i kolacjach […] |
— Maria Ochorowicz-Monatowa: Uniwersalna książka kucharska, Warszawa–Lwów: E. Wende i Ska, 1913, s. 237 |
Trzecie danie
- sztuka mięsa z baraniny
- duszone ogórki
- węgrzyn (tokaj)
Czwarte danie
- młode indyki z sosem beszamelowym
- szampan
Deser
- mleczko migdałowe
- kompot z gruszek
Przypisy
◀️ Poprzedni | 📜 Spis wpisów | Następny ▶️ |
⏮️ Pierwszy | 🎲 Losowy wpis | Najnowszy ⏭️ |