Bajgle, precle, obwarzanki: Różnice pomiędzy wersjami
Przejdź do nawigacji
Przejdź do wyszukiwania
Nie podano opisu zmian |
Nie podano opisu zmian |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
* [https://books.google.pl/books?id=-HStec87HdcC&lpg=PT96&&pg=PT96 Breads, Ring-Shaped; in: The Oxford Companion to Italian Food] | * [https://books.google.pl/books?id=-HStec87HdcC&lpg=PT96&&pg=PT96 Breads, Ring-Shaped; in: The Oxford Companion to Italian Food] | ||
== Precle == | |||
* [https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX:52013XC0911(02)&qid=1556212681922 EUR-Lex: Bayerische Breze] | |||
== Obwarzanki == | |||
* [https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX:52010XC0216(01) EUR-Lex: Obwarzanek krakowski] | |||
* {{ Cyt | |||
| nazwisko = Czaja | |||
| imię = Izabela | |||
| nazwisko2 = Gadocha | |||
| imię2 = Marcin | |||
| rok = 2008 | |||
| tytuł = Obwarzanek krakowski: historia, tradycja, symbolika | |||
| miejsce = Kraków | |||
| wydawca = Bartosz Głowacki | |||
}} | |||
* {{ Cyt | |||
| nazwisko = Dembińska | |||
| imię = Maria | |||
| inni = red. William Woys Weaver | |||
| rok = 1999 | |||
| tytuł = Food and Drink in Medieval Poland: Rediscovering a Cuisine of the Past | |||
| miejsce = Philadelphia | |||
| wydawca = University of Pennsylvania Press | |||
}} | |||
* {{ Cyt | |||
| nazwisko r = Przezdziecki | |||
| imię r = Alexander | |||
| rok = 1854 | |||
| rozdział = Życie domowe Jadwigi i Jagiełły: z regestrów skarbowych z lat 1388–1417 | |||
| tytuł = Biblioteka Warszawska | |||
| wolumin = 2 | |||
| strony = 299–320 | |||
| miejsce = Warszawa | |||
| wydawca = Drukarnia Stanisława Strąbskiego | |||
| adres rozdziału = https://books.google.pl/books?id=RrgDAAAAYAAJ&pg=PA304 | |||
}} | |||
== Bajgle == | |||
* {{ Cyt | |||
| nazwisko = Balinska | |||
| imię = Maria | |||
| rok = 2008 | |||
| tytuł = The Bagel: The Surprising History of a Modest Bread | |||
| miejsce = New Haven and London | |||
| wydawca = Yale University Press | |||
}} | |||
* [https://books.google.pl/books?id=AoWlCmNDA3QC&lpg=PT504&pg=PT504 Pretzel; in: The Oxford Companion to American Food and Drink] | * [https://books.google.pl/books?id=AoWlCmNDA3QC&lpg=PT504&pg=PT504 Pretzel; in: The Oxford Companion to American Food and Drink] | ||
* [https://books.google.pl/books?id=bIIeBQAAQBAJ&lpg=PA652&pg=PA652 Pretzel; in: The Oxford Companion to Food] | * [https://books.google.pl/books?id=bIIeBQAAQBAJ&lpg=PA652&pg=PA652 Pretzel; in: The Oxford Companion to Food] | ||
* [https://books.google.pl/books?id=hCegCgAAQBAJ&lpg=PA353&pg=PA353 Lox; in: Savoring Gotham: A Food Lover's Companion to New York City] | * [https://books.google.pl/books?id=hCegCgAAQBAJ&lpg=PA353&pg=PA353 Lox; in: Savoring Gotham: A Food Lover's Companion to New York City] |
Wersja z 17:50, 25 kwi 2019
Precle
Obwarzanki
- EUR-Lex: Obwarzanek krakowski
- Izabela Czaja, Marcin Gadocha: Obwarzanek krakowski: historia, tradycja, symbolika, Kraków: Bartosz Głowacki, 2008
- Maria Dembińska: Food and Drink in Medieval Poland: Rediscovering a Cuisine of the Past, red. William Woys Weaver, Philadelphia: University of Pennsylvania Press, 1999
- Alexander Przezdziecki: Życie domowe Jadwigi i Jagiełły: z regestrów skarbowych z lat 1388–1417, w: Biblioteka Warszawska, 2, Warszawa: Drukarnia Stanisława Strąbskiego, 1854, s. 299–320
Bajgle
- Maria Balinska: The Bagel: The Surprising History of a Modest Bread, New Haven and London: Yale University Press, 2008
- Pretzel; in: The Oxford Companion to American Food and Drink
- Pretzel; in: The Oxford Companion to Food
- Lox; in: Savoring Gotham: A Food Lover's Companion to New York City