Bajgle, precle, obwarzanki: Różnice pomiędzy wersjami
Przejdź do nawigacji
Przejdź do wyszukiwania
Linia 1: | Linia 1: | ||
* [https://books.google.pl/books?id=-HStec87HdcC&lpg=PT96&&pg=PT96 Breads, Ring-Shaped; in: The Oxford Companion to Italian Food] | * [https://books.google.pl/books?id=-HStec87HdcC&lpg=PT96&&pg=PT96 Breads, Ring-Shaped; in: The Oxford Companion to Italian Food] | ||
+ | |||
+ | == Precle == | ||
+ | * [https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX:52013XC0911(02)&qid=1556212681922 EUR-Lex: Bayerische Breze] | ||
+ | |||
+ | == Obwarzanki == | ||
+ | * [https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX:52010XC0216(01) EUR-Lex: Obwarzanek krakowski] | ||
+ | * {{ Cyt | ||
+ | | nazwisko = Czaja | ||
+ | | imię = Izabela | ||
+ | | nazwisko2 = Gadocha | ||
+ | | imię2 = Marcin | ||
+ | | rok = 2008 | ||
+ | | tytuł = Obwarzanek krakowski: historia, tradycja, symbolika | ||
+ | | miejsce = Kraków | ||
+ | | wydawca = Bartosz Głowacki | ||
+ | }} | ||
+ | * {{ Cyt | ||
+ | | nazwisko = Dembińska | ||
+ | | imię = Maria | ||
+ | | inni = red. William Woys Weaver | ||
+ | | rok = 1999 | ||
+ | | tytuł = Food and Drink in Medieval Poland: Rediscovering a Cuisine of the Past | ||
+ | | miejsce = Philadelphia | ||
+ | | wydawca = University of Pennsylvania Press | ||
+ | }} | ||
+ | * {{ Cyt | ||
+ | | nazwisko r = Przezdziecki | ||
+ | | imię r = Alexander | ||
+ | | rok = 1854 | ||
+ | | rozdział = Życie domowe Jadwigi i Jagiełły: z regestrów skarbowych z lat 1388–1417 | ||
+ | | tytuł = Biblioteka Warszawska | ||
+ | | wolumin = 2 | ||
+ | | strony = 299–320 | ||
+ | | miejsce = Warszawa | ||
+ | | wydawca = Drukarnia Stanisława Strąbskiego | ||
+ | | adres rozdziału = https://books.google.pl/books?id=RrgDAAAAYAAJ&pg=PA304 | ||
+ | }} | ||
+ | |||
+ | == Bajgle == | ||
+ | * {{ Cyt | ||
+ | | nazwisko = Balinska | ||
+ | | imię = Maria | ||
+ | | rok = 2008 | ||
+ | | tytuł = The Bagel: The Surprising History of a Modest Bread | ||
+ | | miejsce = New Haven and London | ||
+ | | wydawca = Yale University Press | ||
+ | }} | ||
* [https://books.google.pl/books?id=AoWlCmNDA3QC&lpg=PT504&pg=PT504 Pretzel; in: The Oxford Companion to American Food and Drink] | * [https://books.google.pl/books?id=AoWlCmNDA3QC&lpg=PT504&pg=PT504 Pretzel; in: The Oxford Companion to American Food and Drink] | ||
* [https://books.google.pl/books?id=bIIeBQAAQBAJ&lpg=PA652&pg=PA652 Pretzel; in: The Oxford Companion to Food] | * [https://books.google.pl/books?id=bIIeBQAAQBAJ&lpg=PA652&pg=PA652 Pretzel; in: The Oxford Companion to Food] | ||
* [https://books.google.pl/books?id=hCegCgAAQBAJ&lpg=PA353&pg=PA353 Lox; in: Savoring Gotham: A Food Lover's Companion to New York City] | * [https://books.google.pl/books?id=hCegCgAAQBAJ&lpg=PA353&pg=PA353 Lox; in: Savoring Gotham: A Food Lover's Companion to New York City] |
Wersja z 17:50, 25 kwi 2019
Precle
Obwarzanki
- EUR-Lex: Obwarzanek krakowski
- Izabela Czaja, Marcin Gadocha: Obwarzanek krakowski: historia, tradycja, symbolika, Kraków: Bartosz Głowacki, 2008
- Maria Dembińska: Food and Drink in Medieval Poland: Rediscovering a Cuisine of the Past, red. William Woys Weaver, Philadelphia: University of Pennsylvania Press, 1999
- Alexander Przezdziecki: Życie domowe Jadwigi i Jagiełły: z regestrów skarbowych z lat 1388–1417, w: Biblioteka Warszawska, 2, Warszawa: Drukarnia Stanisława Strąbskiego, 1854, s. 299–320
Bajgle
- Maria Balinska: The Bagel: The Surprising History of a Modest Bread, New Haven and London: Yale University Press, 2008
- Pretzel; in: The Oxford Companion to American Food and Drink
- Pretzel; in: The Oxford Companion to Food
- Lox; in: Savoring Gotham: A Food Lover's Companion to New York City