O czym jest ten blog: Różnice pomiędzy wersjami
(Utworzono nową stronę "Witam szanownych Czytelników "Z widelcem wśród ksiazek" -- bloga o jedzeniu i piciu, a także o języku, litaturze i historii. Blog ten dotyczy głównie kuchnini his...") |
Znaczniki: Z internetu mobilnego, Z wersji mobilnej www |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
Witam szanownych Czytelników "Z widelcem wśród ksiazek" -- bloga o jedzeniu i piciu, a także o języku, litaturze i historii. Blog ten dotyczy głównie kuchnini historii polskiej, ale że Polska nie leży na wyspie, to owe tematy siłą rzeczy zazębiać się będą z kuchniami i dziejami także innych stron. | Witam szanownych Czytelników "Z widelcem wśród ksiazek" -- bloga o jedzeniu i piciu, a także o języku, litaturze i historii. Blog ten dotyczy głównie kuchnini historii polskiej, ale że Polska nie leży na wyspie, to owe tematy siłą rzeczy zazębiać się będą z kuchniami i dziejami także innych stron. | ||
+ | |||
+ | W tym blogu chcę w zakresie polskiej historii kulinarnej robić mniej więcej to, co Pogromcy Mitów robią w dziedzinie fizyki. | ||
+ | |||
+ | Historia kuchni, czyli nie tyle tego, jak i skąd ludzie w różnych miejscach i czasach brali zdobywali pożywienie, ale w jaki sposób je przyrządzali i konsumowali, dopiero stosunkowo niedawno znalazła się w obszarze zainteresowania zawodowych historyków. Wcześniej, jeśli ktoś pisał o dawnej kuchni polskiej, to robili to niespecjaliści, a ich dociekania nie miały charakteru systematycznych badań naukowych, lecz powtarzania anegdot, ciekawostek i gawęd, mniej lub bardziej opartych na źródłach historycznych. |
Wersja z 17:42, 7 mar 2019
Witam szanownych Czytelników "Z widelcem wśród ksiazek" -- bloga o jedzeniu i piciu, a także o języku, litaturze i historii. Blog ten dotyczy głównie kuchnini historii polskiej, ale że Polska nie leży na wyspie, to owe tematy siłą rzeczy zazębiać się będą z kuchniami i dziejami także innych stron.
W tym blogu chcę w zakresie polskiej historii kulinarnej robić mniej więcej to, co Pogromcy Mitów robią w dziedzinie fizyki.
Historia kuchni, czyli nie tyle tego, jak i skąd ludzie w różnych miejscach i czasach brali zdobywali pożywienie, ale w jaki sposób je przyrządzali i konsumowali, dopiero stosunkowo niedawno znalazła się w obszarze zainteresowania zawodowych historyków. Wcześniej, jeśli ktoś pisał o dawnej kuchni polskiej, to robili to niespecjaliści, a ich dociekania nie miały charakteru systematycznych badań naukowych, lecz powtarzania anegdot, ciekawostek i gawęd, mniej lub bardziej opartych na źródłach historycznych.